lördag 18 december 2010
hmmmm
onsdag 3 november 2010
Att vara Att ha
torsdag 14 oktober 2010
Likvärdig
Jag hinner inte med min egen blogg så bra längre. Jag är mer koncentrerad på elevernas bloggar. Jag kan verkligen rekommendera bloggande i sfi-undervisning. Det ger mycket. Det är datakunskap, kommunikation, läs och skrivträning och dessutom väldigt smidigt när eleverna är borta mycket. Då har de alltid något att pyssla med som inte kräver litteratur, lärare etc.
Idag slutade en tjej i klassen för att hon är klar på sfi och ska börja på sas. Hon hade med sig jättemycket god mat! Alla åt och pratade och sen var det dags för det obligatoriska fotograferandet. Vi tittade på Youtube och eleverna undrade om svensk musik. Jag visste inte vad jag skulle visa riktigt. Vi tittade på Carola som sjöng Du gamla Du fria på någon fotbollsplan i Sverige. Kändes ganska ofräscht faktiskt. Jag kunde se nationalismen jäsa och puttra.....
På sas har jag fått elever från HELA världen, alltså verkligen HELA världen. Det är det absolut bästa jag vet. Tjetjenien, Kina, Kongo, Polen, England, Österrike, Turkiet, Tunisien, Litauen, Uzbekistan, Filippinerna, Uruguay och ja, jordens alla hörn. Maffigt!
/Jenny
tisdag 28 september 2010
Bloggosfären

onsdag 8 september 2010
Som man frågar....
fredag 3 september 2010
Lilla det
Ibland drabbas jag av "språkångest" eller "språkpanik" över det svenska språket. Det är när det känns helt omöjligt att förstå eller förklara svenskan.
Det hör ihop med jobbet så klart. Det är inte så många andra än sfi-lärare som måste hålla på att dissikera språket hela dagarna och försöka förklara på ett språk som mottagaren inte kan! Jag menar att vi ska förklara konstiga saker i svenskan på svenska.
Nu är det "lilla det" som ställer till det. Kolla bara på just den mening som jag skrev. Vad betyder alla dessa "det"?
Ingenting.
Men de måste finnas där.
Vi jobbar med valet och politik just nu. Igår skrev en elev "Val är 19 september.". Det låter inte bra, sa jag, varpå hon förklarade att ordet val var subjekt och sen kom verbet och sist tiden. Hon har fattat den svenska grammatiken så bra och ändå blir det fel.
/Jenny
onsdag 1 september 2010
Praktikplatsernas knepiga vara eller icke-vara
torsdag 26 augusti 2010
ramadan
tisdag 10 augusti 2010
"Eleverna lär sig allt mindre i skolan." Slut citat.
Eleverna började förra veckan. Jag har inte riktigt hunnit komma in i matchen. Men imorgon träffar jag dem igen och då hoppas jag på att landa.
Jag planerar hösten. Det är val i september och det kommer så klart att ingå i terminens upplägg. Centrum för lättläst (http://www.lattlast.se/) ger ut ett material inför valet där partierna får presentera sig själva.
Jag bläddrar lite.
På grund av ens ideologiska bakgrund så kan man reagera mer eller mindre på allt som de olika partierna skriver. Men det finns en sak som jag verkligen måste ifrågasätta.
Det är Folkpartiet Liberalernas text om utbildning. De inleder texten med denna mening:
"Eleverna lär sig allt mindre i skolan." Slut citat.
Vad betyder detta? Jag vill verkligen veta. Jag undrar vilka elever de pratar om. Det kan väl inte vara förskolan? Vad jag vet har dagis blivit förskola med tydliga mål, högre status för förskollärare och egen läroplan. Barnen kan väl knappast lära sig mindre i förskolan idag än för trettio år sedan?
Ja, just det, vad pratar vi om för tid här? "Eleverna lär sig allt mindre i skolan", mindre än när då? För 100 år sedan? Nä, det vet vi ju att så inte är fallet. Men vilken tid jämför de med?
Jag ser min egen son som ska börja tvåan i lågstadiet. Hela klassen ligger långt långt längre fram inom svenska och matematik jämfört med när jag gick i skolan. Ibland tror jag nästan att de lär sig för mycket för fort.
"Eleverna lär sig allt mindre i skolan", lär sig vadå? Svenska, geografi, matematik, bild eller engelska? Nä, engelska kan det ju bara inte vara. Ungdomar idag måste ju vara generellt bättre på engelska än för 50 år sedan. Menar Folkpartiet alla ämnen? Undrar om de pratar om sådant som man inte kan mäta också, t.ex. att våga prata inför folk eller kunna visa empati.
Jag tänker på den verksamhet jag befinner mig i, sfi. Lär sig eleverna på sfi mindre idag? Jag tror verkligen inte det. Men eftersom Folkpartiet och Mr. Björklund verkar veta så önskar man ju att han kunde berätta för lärarkåren hur den ska jobba.
Det finns väl ingen som hävdar att skolan är så bra att den inte kan bli bättre eller att det inte finns problem i den svenska skolan? Men det är inte samma sak som att säga att den är dålig.Jenny
torsdag 3 juni 2010
Våga tro på individen
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/83584
Våga tro på individen
Debatt
Vi måste våga lita på att människor känner vad som är bäst för dem, skriver Jenny Lejeborg, lärare i svenska för invandrare. Hennes erfarenhet visar att alla människor har olika drivkrafter.
Publicerad: Torsdag 29 april 2010 08:00
Jag läser Marika Lindgren Åsbrinks debattinlägg i Stockholms fria tidning från 17 april. Hon skriver om vikten av att ta vara på de arbetslösas kompetens, vilket både individen och samhället tjänar på.
Jag håller med henne till punkt och pricka och vill spinna vidare på samma tråd men med ett perspektiv utifrån svenska för invandare (sfi).
Som lärare inom sfi möter jag många som står på tröskeln till den svenska arbetsmarknaden. Och nu kommer jag att generalisera en del, men det är bara för att ge en bättre bild av verkligheten så som jag ser den.
Jag anser att det absolut väsentligaste i hela denna diskussion är att våga tro på individen. Jag har elever som inte vill plugga vidare. Många av de unga polska tjejer som läser på sfi vill ut i arbetslivet. De drömmer om att jobba inom service eller handel. De vill bli klara med sfi och få godkänt på kurs D för att snabbt kunna söka jobb i butik och affär.
Sedan finns det de som tar vilket jobb som helst för att försörja sig själva eller sina barn som de lämnat på andra sidan jordklotet. De hoppar hellre av skolan och sätter jobbet i första rummet. Jag har många thailändskor som lyckas kombinera jobb och sfi på ett alldeles mirakulöst sätt. De åker över halva stan för att jobba 4 timmar på morgonen, pluggar på sfi hela eftermiddagen för att sen åka tillbaka till någon avlägsen förort och städa 4 timmar till. Var de finner sin energi är en gåta.
Och så finns det de som drömmer om en utbildning och ett yrkesliv i Sverige. De vill gå klart sfi, alla kurser. De vill fortsätta på grundläggande svenska som andraspråk och sen kanske bli busschaufförer, undersköterskor eller förskollärare.
Alla typerna finns. Alla kommer inte att plugga vidare i all evighet och kosta pengar. Och alla kommer inte att sluta på sfi för att de hellre vill städa. Låt människor själva välja. Men ge alla chansen att välja. Det måste vara värt vad det kostar. Varför pressa någon att plugga som hellre vill jobba? Varför inte låta den som vill studera göra det, utan tvinga den att ta ett jobb som den inte vill ha?
Vem tjänar på olyckliga, frustrerade och otillfredsställda medborgare?
Vad som händer när man säljer ut sfi eller lägger det på entreprenad är att verksamheten ofta flyttas till så billiga lokaler som möjligt. Där hamnar eleverna i ett vakuum och ett tomrum utan kontakt med det framtida samhället.
Jag är nu på en kommunal skola där sfi ligger i samma lokaler som komvux. Där får eleverna möjlighet att läsa vidare. Jag möter före detta elever som stolt kommer till skolan i sin jobbuniform för att visa att de fått jobb som till exempel busschaufför. Eller som igår, när jag mötte en tjej från Afghanistan som jublade över att hon skulle få bli undersköterska. Hon började på kurs B på sfi och har tagit sig hela vägen till sitt drömyrke. När jag ser mina gamla sfi-elever plugga turism eller ekonomi tillsammans med svenska elever så ser jag en ljus framtid. När deras drömmar får ta plats.
Om vi erbjuder människor denna chans så kommer vi att lyckas. Då kommer integrationen som ett brev på posten. Tänk dessa människor i deras hemmiljö. Tänk hur de ser på Sverige. Tänk hur deras barn kommer att se på sin framtid. Tänk föräldrar som trivs på sin arbetsplats.
Sfi måste vara flexibelt, integrerat med komvux, samarbeta med AF och socialtjänsten men framförallt så måste vi våga tro på att människor själva vet vad som är bäst för dem.
Centrum Vux i Haninge, Jenny Lejeborg, Sfi-lärare
fredag 21 maj 2010
Kulturhuset 2
fredag 7 maj 2010
Kulturhuset
måndag 19 april 2010
Jan Björklund och Stefan Holm
fredag 26 mars 2010
båda, både och bägge. Igen.
Det är en fantastisk dag. Helt glad. Sol, converse, skinnjacka och Strange Boys i I-poden.
Igår kom jag på det där med både och båda. Jag var ju helt ute och cyklade. Jag trodde att det handlade om huruvida man pratade om saker eller människor och det hade eleverna hört från någon annan lärare också.
Men nej. Det är ju både om det kommer ett och efter, i typ: "Både Lisa och Taija kommer imorgon". Men båda utan och, i typ: "Båda kommer".
Men vad är då bägge?
Jenny
onsdag 24 mars 2010
Ny sasgrupp
fredag 12 mars 2010
Både och båda eller massa och massor
En av dem grejjer som jag verkligen gillar med att jobba på sfi är utifrånperspektivet som man får på svenska språket.
Det är mycket man, som sfi-lärare, vet är svårt i svenskan. Men sen kommer de här frågorna som man aldrig har tänkt på och därför inte har en aning om hur man ska förklara på ett vettigt sätt.
Igår kom frågan "vad är det för skillnad på både och båda?". Jag blev lite överrumplad och drog till med att båda handlar om människor medan både används i uppräkning av två saker, typ "ta med dig både papper och penna".
Men det är ju inte alls hela sanningen. Är det ens sant? Vad är det för skillnad? Och hur förklarar man den?
En annan liknande fråga kom i förrgår. Då var det skillnaden mellan massa, massor och massvis som var på tapeten. Ibland är det svårt att förklara, särskilt om man är oförberedd.
/Jenny
måndag 15 februari 2010
Foucault
lördag 6 februari 2010
Lättläst litteratur
onsdag 3 februari 2010
De och dem och dom och dom
Eftersom sfi handlar om kommunikation snarare än korrekthet så har jag bestämt mig för vissa saker. Jag försöker trycka på att förståelsen är mycket viktigare än rätt eller fel grammatik.
Detta gör att jag inte är speciellt hård med sin, sitt och sina kontra hans, hennes och deras. Om inte "modersmålssvenskar" (hm, bra ord kanske) kan hålla reda på dessa pronomen, varför ödsla tid på det i sfi-undervisningen.
På samma sätt har jag resonerat med de och dem. Jag kan det knappt själv.
Jag har valt att gå igenom båda dessa grammatiska företeelser och förklara att det finns en skillnad och att det är bra om man kan den. Men jag har också sagt att många gör fel på detta och om de inte förstår den grammatiska regeln så släpp det.
Nu sitter jag med några texter där flera blandar sin och hans samt de och dem konsekvent fel. Det stör läsningen och jag måste kanske tänka om.
Hur tänker ni?
/Jenny
lördag 30 januari 2010
Ett till inlägg i slöjdebatten
Lördag 100130
Nu får du välja; en man som misshandlar sin fru eller en person i heltäckande slöja. Vem är ett störst problem för samhället?
Eller den här då; en kvinna som inte kan sluta dricka sprit och har tappat kontakten med sin dotter eller en kvinna med burka. Vem tycker du behöver hjälp?
Eller en högst aktuell; tusentals hemlösa på Stockholms gator eller ett tiotal kvinnor i niqab. Vilket av dessa fenomen vittnar om ett politiskt misslyckande?
Oj jag kan inte sluta; hundratals berusade tonårskillar som drar runt med knivar och glasflaskor efter en fotbollsmatch på Råsunda eller en mamma med slöja som handlar middagsmat. Jag undrar vem som kostar mest.
Det här är ett icke-problem.
Jag jobbar på sfi, svenska för invandrare, och träffar folk från hela världen varje dag. Jag möter många människoöden. Jag träffar föräldrar som desperat försöker få hit sina barn, människor som inte har råd att åka till sina egna föräldrars begravning i sina hemländer, invandrare utan bostad, elever som aldrig får jobb och ja, listan kan göras hur lång som helst. Det absolut minsta problemet jag har mött under mina år på sfi är att ett extremt litet antal har valt att bära heltäckande slöja.
Jag nästan hoppas att svenskar skulle förbjudas bada i bikini på semestern....
måndag 18 januari 2010
Sen och senare
Terminen har börjat. Jag har fått en till elev från Uzbekistan. Det känns bra. För mig är det som om de länder som mina elever kommer från är de länder som finns därute i världen. Jag kan relatera till de länderna på ett annat sätt. Jag gillar det.
Det är som om det skapas osynliga mentala band mellan Sverige (jag) och exempelvis Chile (eleven). Jag har massvis med band till Kina, Thailand, Somalia, Etiopien, Eritrea, Polen, Turkiet, Filippinerna, Vietnam, nästan alla länder i Sydamerika, Senegal, Indien, Bangladesh, Irak, Iran, Israel, Palestina och några till.
Nu har jag snart också ett band till Uzbekistan. Då kanske jag kan lära mig var det ligger, vad huvudstaden heter, nånting om språket uzbekiska och vad man kallar dem som kommer därifrån.
Har det hänt något mer intressant? Nja, det var en fråga som kom i fredags eftermiddag som jag inte kunde svara på. Den löd såhär; "vad är det för skillnad på sen och senare?". Svårt att svara på tyckte jag och svarade någonting riktigt otydligt och luddigt. Vad skulle du ha svarat?
/Jenny