tisdag 20 oktober 2009

Burqa, slöja och niqab

Tisdag 091020

Jag undrar om jag är den enda som inte upprörs över burqa och niqab.

Jag tycker inte att det verkar så kul att alltid gå runt insvept i ett mörkt skynke men så gör jag ju inte det heller.

Men jag kan bara inte uppröras. Det finns argument och motargument, men dem ska jag inte gå in på för dem ser man och hör man överallt i alla fall. (Och dessutom så tycker jag nästan alltid att argument som handlar om individers rätt till självbestämmande väger tyngst. Särskilt om den ena individens frihet inte inkräktar på den andras frihet, vilket den ju inte gör i det här fallet.)

Jag kan bara relatera till min sanna känsla kring den här debatten och den ser ut så här:

Jag jobbade på Kämpingeskolan i Tensta/Sthlm 1999/2000. Högstadiet. Tonåringar med bakgrund i hela världen. Många finska klasser. Pubertet. Himmel och helvete om vartannat. Då blomstrade slöjdebatten. I Frankrike hade man visst förbjudit slöja i skolan och det borde vi också. Integration! Lite krav måste man väl kunna ställa. Ta seden dit man kommer. Ja, ni vet.

Nu ska jag alltså snacka lite om slöjan först och inte burqa eller niqab, men jag tycker ändå att det speglar samma grej.

Då sitter en tjej där i mitt klassrum. Hon går i sjuan och hennes föräldrar kommer från Somalia. Hon har en vit slöja på sig och hon skriver i sin skrivbok. Hon är ganska blyg och tar inte mycket plats i klassen.

Så kommer två killar in i klassrummet. De har varsin enormt stor täckjacka på sig. De säger att de inte kan hänga in jackan i skåpet. Den får inte plats helt enkelt och dessutom är stöldrisken stor. De här två "sjundeklass-killarna" drar med sina jackor in flera problem i mitt klassrum. De river ner allt i sin väg, inte bara saker som hänger på väggarna utan också klasskompisarnas pennor, sudd och annat arbetsmaterial. De luktar antagligen svett därinne under allt dun. Och sen vägrar de ta av sig jackan så vi måste tjafsa om det i fem minuter.

Det är då. Då blir det helt självklart. Hur konstig slöjdebatten är.

Där sitter en tjej och pluggar med slöja. Och där är två killar som förstör hela min lektion. Vad är problemet? Vad är föremål för diskussion? Vad kräver förändring? Hennes slöja? Ja tydligen. Och ju mer jag tänker på det desto mer ser jag en extrem obalans.

Nu var det en väldigt lugn och ambitiös tjej som hade slöja i den här klassen, vilket gjorde det hela ännu tydligare. Men om det hade varit en strulig och bråkig tjej......ja, då är det ju det som är problemet. Det är ju inte slöjan.

Jag befann mig i en miljö där det fanns väldigt många problem att ta tag i och att brottas med. Det förekom skolk. Elever kom till mig med alla möjliga vidriga historier om misshandel och våld i hemmet. Den fruktansvärda Rissnevåldtäkten inträffade under den period jag jobbade i den här skolan. De finska eleverna ville inte umgås med de andra eleverna och vice versa.

Och jag kan verkligen lova, att det faktum, att det fanns tjejer som bar slöja, var inte det som utgjorde ett problem i min vardag.

På samma sätt resonerar jag kring burqa eller niqab. Jag tittar mig runt i klassen och tänker på mina elevers verklighet. Jag har ingen som bär heltäckande klädedräkt men om jag hade det......
Då är jag säker på att det skulle kännas ganska fjuttigt i relation till det här:

En äldre kvinna från Thailand går upp klockan 04:00 varje morgon, hon börjar klockan 06:00 och städar en bank i Kista. Hon jobbar till 10:00 och åker direkt till skolan som dessutom ligger i Haninge. Hon pluggar 12:45 - 16:30. Efter skolan åker hon tillbaka till samma bank och städar mellan 18:00 och 20:00. Varje dag! Det är ett problem!

En annan thailändsk tjej städar ett gymnasium i Stockholm. Hon städar mer än vad hon får betalt för. När jag säger att "nu jävlar ringer jag till din chef" så säger hon "är du inte klok, jag behöver det här jobbet!" Det är ett problem.

En elev har ingen bostad.
En har haft praktikplats i över två år.
En får inget jobb.
En blir misshandlad hemma.
En lyckas inte få hit sin dotter från Bulgarien.
En får inte gå på kurs D för då betalar inte socialen.

Och så där kan man hålla på. Och då blir det så konstigt. Där går en kvinna som vill plugga och utbilda sig i Sverige. Hon har satt på sig en burqa eller en niqab. Varför har hon gjort det? Det spelar ingen roll. Hon utgör inget hot. Hon har en bostad. Hon slår inte någon. Hon kostar inte samhället mer pengar än nån annan. Men plötsligt är hon problemet.

"Det är synd om de här kvinnorna."
"De är förtryckta."

Nä! Det är inte det vi diskuterar. För i så fall finns det väldigt många som det är lika eller mer synd om. Vi diskuterar att svenskar störs över hur det ser ut när någon inte anpassar sig. Men då ska jag säga att det finns förbannat många som stör mig med deras tråkiga och fula look!

Det är klart att jag hellre vill att alla ska få ha på sig precis vad de vill. Men det vågar ju tyvärr ingen. Inte du och inte jag.

Kolla den här dokumentären från Italien och sen kan vi börja snacka om ett verkligt problem!


lördag 17 oktober 2009

Professionell bedömning

Lördag 091017

Igår gjorde jag två saker som gjorde rejält slut på mina mentala batterier. Först var jag reflektör på en konferens om bedömning och måluppfyllelse inom sfi.


Jag lämnades med tankar kring hur "spretigt" sfi är. Kommunerna har olika system. Man tolkar kursplaner och studievägar olika. Statistiken är otillförlitlig. Man gör prov olika ofta. En del vill lägga allt mer på distans. I en del kommuner har man lagt ut verksamheten på inte mindre än tolv olika entreprenörer! Vad hände med löftet om en likvärdig utbildning?

Det var en givande dag hur som helst och jag hoppas att jag kan återberätta en del av Lena Göthes föredrag för mina kollegor. Hon pratade om professionell bedömning och hon sa en grej som verkligen stannade kvar. Hon visade på forskning om hur betyg påverkar progressionen. Det hade visat sig att betyg inte leder till bättre prestationer. Däremot så hade kommentarer med positiva reaktioner och förslag på förbättringar lett till högre resultat.

Som gammal elevorganisatör så blir jag ju inte direkt förvånad. Men ibland behöver man forskning och bevis i sin argumentation. Vad jag däremot inte fattar är vad man stödjer sig på när man ropar på fler och tidigare betyg!?

Sen efter konferensen var det bara att kasta sig hem och svida om till baddräkt! Svarta tights, baddräkt, Martenskängor och puffärmar under vinterjackan och ner till Aspudden. Det var dags för Harry florett att spela på en stödfest för Aspuddsbadet! Slå inte sönder mer i Stockholm! Kom igen! Nåt litet hus kan väl få va kvar?


/Jenny

torsdag 15 oktober 2009

Det är konstigt att.....

Torsdag 091015

Vi håller fortfarande på och tragglar konstruktioner med att. Och jag fattar verkligen att det måste vara både rörigt och svårt.

Men man måste det. Om någon säger "Jag tycker att konstigt" så fattar ingen. Vad är konstigt? "Konstigt svensk tradition". Vem tycker det? Vad är konstigt? Svenskan kräver verkligen alla sina delar.

Först höll vi på med att förstå skillnaden mellan "Jag tycker att..." som måste följas av bisats och "Jag tycker om att...." som kan följas av både bisats, ett verb i infinitiv eller ett substantiv.

Och nu höll vi alltså på med "Det är konstigt att..." , vilket kan följas av en bisats och då måste det finnas både verb och subjekt och verbet måste stå i presens. Typ "Det är konstigt att du inte vill följa med."

Eller så kan det följas av ett verb i infinitiv. Typ "Det är konstigt att ha blått hår".

De skrev egna meningar som de fick lämna in till mig på små gula lappar. Sen avgjorde vi om det var korrekt grammatik och sen fick alla rösta om de höll med eller inte. Övningen gick bra, men framför allt så var det så himla spännande att läsa vad de tyckte var konstigt.

Här är ett axplock:

Det är konstigt att tiden går så fort på vintern. Det är bara för att det är mörkt i Sverige, ropar någon.

Det är konstigt att jag får praktikjobb hela tiden. Men det är mycket konstigt att jag inte får praktikjobb, svarar en annan.

Det är jättekonstigt att det alltid kommer nya lärare. Här blir det mycket diskussion mellan de som tycker att det är bra med olika lärare och de som tycker att det är rörigt.

Det är konstigt att alla svenska äter potatis varje dag. Den är väl underbar!

Det är konstigt att man inte får slå barn i Sverige. Mycket prat uppstår. Vi pratar lite om vad lagen säger och hur vi tänker i Sverige kring det här. En tjej säger "Man kan inte slå barn när de har gjort fel, men mammor och pappor lyfter barn i affären som om de är hundar".

Det är konstigt att jag finns. Alla funderar ett tag på vad det betyder och sen går det ett sus genom rummet.

/Jenny

tisdag 13 oktober 2009

Måluppfyllelse

Tisdag 091013

Jag läste Skolverkets senaste rapport om måluppfyllelse på sfi. Jag försökte tolka tabellerna. Jag tyckte att man kunde dra två slutsatser. Ett. Man delar in sfi i kommunal, folkhögskola, studieförbund och annan. Annan betyder en privat anlitad sfi-anordnare. Och om jag läser statistiken rätt så har de sämre resultat än de övriga. Detta måste väl upp på dagordningen inför kommande utförsäljningar!

Vad har du för erfarenhet? Jag vill verkligen veta!

Två. Elever fullföljer sällan sin utbildning. Varför? För att de får jobb. Vi måste fundera på vad vi har för ambition och intention med eleverna. Ska de få en grundläggande utbildning i svenska eller ska de så fort som det bara är möjligt ut i arbetslivet?

För som det är nu så finns det väldigt mycket klagomål, men väldigt lite konstruktiv kritik. Det gnälls över att de inte jobbar. Och sen när de jobbar så gnälls det över att de inte blir klara på sfi.

/Jenny

tisdag 6 oktober 2009

Att gifta om sig för tredje gången

Tisdag 6 oktober

Jag har namnsdag idag. Jennydagen.
Den engelska namnsdagen är Sonny som betyder den lille sonen. Det passar bra för min yngsta son fyller fyra idag. sicken slump.

Annars verkar det vara en dag som mest är som alla andra.

Jag har precis pratat med en ung kille från Senegal. Han har bott inneboende utan kontrakt och utan några som helst papper och så plötsligt blev han utslängd härom dagen. Vilka förhållanden våra elever har samtidigt som de ska lära sig svenska, hitta jobb och ta hand om sig själva och kanske sin familj.

Jag tipsade om Stockholms stads bostadsförmedling. Han hade, precis som alla andra, inte hört talas om att det fanns. Vem är ansvarig för att ge alla samma chans till bostad?

I fredags gjorde vi en hörförståelse. Det var en massa korta dialoger och eleverna skulle kombinera dialogerna med olika samtalsämnen, typ operation, bröllop, flytt, födelsedag etc.

En av dialogerna började med att den ena sa att "Kalle ska gifta om sig på lördag". Varpå den andra svarade någonting i stil med "Jaha, det blir tredje gången".

Inte speciellt spännande eller skojigt tyckte jag.

Men gissa om de skrattade! Det tog ett tag innan jag fattade. Alla tyckte att det var helfestligt att man kan gifta sig tre gånger! Snacka om att ha olika syn på äktenskap och giftermål. De började ropa till varandra "Det handlar om dig", "Du är Kalle", "Det är din man Leyla". Och jag förstod att ingen skulle vilja vara relaterad till en som gifter sig tre gånger.

Jag tänker att det är coolt och kaxigt att ha varit gift många gånger. Intressant.

Nu är det råplugg inför Nationella Provet. Jag har sju elever som skriver på torsdag. Och precis nu, i skrivande stund, har jag en fembarnsmamma från Etiopien bredvid mig som skriver på ett författarporträtt om Moa Martinsson. Mmmmm. Det är så härligt när världen blir liten och stor på samma gång.

/Jenny