torsdag 26 augusti 2010
ramadan
tisdag 10 augusti 2010
"Eleverna lär sig allt mindre i skolan." Slut citat.
Eleverna började förra veckan. Jag har inte riktigt hunnit komma in i matchen. Men imorgon träffar jag dem igen och då hoppas jag på att landa.
Jag planerar hösten. Det är val i september och det kommer så klart att ingå i terminens upplägg. Centrum för lättläst (http://www.lattlast.se/) ger ut ett material inför valet där partierna får presentera sig själva.
Jag bläddrar lite.
På grund av ens ideologiska bakgrund så kan man reagera mer eller mindre på allt som de olika partierna skriver. Men det finns en sak som jag verkligen måste ifrågasätta.
Det är Folkpartiet Liberalernas text om utbildning. De inleder texten med denna mening:
"Eleverna lär sig allt mindre i skolan." Slut citat.
Vad betyder detta? Jag vill verkligen veta. Jag undrar vilka elever de pratar om. Det kan väl inte vara förskolan? Vad jag vet har dagis blivit förskola med tydliga mål, högre status för förskollärare och egen läroplan. Barnen kan väl knappast lära sig mindre i förskolan idag än för trettio år sedan?
Ja, just det, vad pratar vi om för tid här? "Eleverna lär sig allt mindre i skolan", mindre än när då? För 100 år sedan? Nä, det vet vi ju att så inte är fallet. Men vilken tid jämför de med?
Jag ser min egen son som ska börja tvåan i lågstadiet. Hela klassen ligger långt långt längre fram inom svenska och matematik jämfört med när jag gick i skolan. Ibland tror jag nästan att de lär sig för mycket för fort.
"Eleverna lär sig allt mindre i skolan", lär sig vadå? Svenska, geografi, matematik, bild eller engelska? Nä, engelska kan det ju bara inte vara. Ungdomar idag måste ju vara generellt bättre på engelska än för 50 år sedan. Menar Folkpartiet alla ämnen? Undrar om de pratar om sådant som man inte kan mäta också, t.ex. att våga prata inför folk eller kunna visa empati.
Jag tänker på den verksamhet jag befinner mig i, sfi. Lär sig eleverna på sfi mindre idag? Jag tror verkligen inte det. Men eftersom Folkpartiet och Mr. Björklund verkar veta så önskar man ju att han kunde berätta för lärarkåren hur den ska jobba.
Det finns väl ingen som hävdar att skolan är så bra att den inte kan bli bättre eller att det inte finns problem i den svenska skolan? Men det är inte samma sak som att säga att den är dålig.Jenny